Ta kontakt

Dagisbarnen från Ketunpesä testade kvartersgården!

Barnen från daghemmet Ketunpesä i Åbo besökte Harpunkvarterets byggarbetsplats ungefär ett år sedan. Då var bygget av Puosu ännu halvvägs och gården var täckt av ett tjockt snötäcke. Nu fick samma dagisbarn pröva på hur gården ser ut en vacker sommardag i augusti!

Kön av barn i skyddsvästar ringlar sig som en mask från bostadshusets dörr ut på gården. Formationen löser dock upp sig då barnen upptäcker den orangea löpbanan.

Gruppen på tio barn spurtar iväg, och bra så – kvarterets gård är uttryckligen planerad för aktiv användning.

Trädgårdsarkitekternas målsättning har varit ett mångsidigt och trivsamt område som erbjuder aktivitetsmöjligheter under alla årstider. Förutom barnens lek- och spelplats och löpbanan som omger innergården, är örtplanteringar, sittbänkar och såklart invånarhuset med bastu tillgängliga för alla invånare.

Dinosaurier i farten

Pojkarna som samlat sig kring den fartygsformade sandlådan mäter relingens höjd med blicken. Femåriga Otso berättar att han redan kan simma och till och med dyka. Kunde man hoppa i vattnet härifrån? Javisst! Även om vattnet existerar bara i fantasin, går det bra att hoppa “vattenbomb” och med fötterna före ner på det flexibla underlaget.

Flickorna prövar på klätternätet. Ellen som klättrat ända upp tycker att Harpunkvarterets gård verkar trevlig. Ett litet förbättringsförslag har hon dock.

“Det skulle vara roligt med en plaskbassäng. Vi har en sådan hemma på bakgården”, säger Ellen. Vi lovar att framföra förbättringsförslaget till trädgårdsarkitekterna.

Femåriga Vanessa och Alva utforskar växterna i kanten av gräsmattan. I äppelträdet finns ännu endast ett par små äpplen, men flickorna gissar att det kommer snart fler. Plötsligt avbryts pratstunden av ett högt tjut. Farliga Henrik-dinosaurien från löpbanan närmar sig vilt morrande, och flickorna springer snabbt iväg.

Vy över Åbo landsmärken

Invånarna kan nu använda gården som sträcker sig från de nyligen färdigställda husbolagen Puosu och Majakka ända fram till invånarhuset. Resten av gården färdigställs i takt med husen.

Från husets grönskande grästak syns flera av stadens landmärken. Suomen Joutsens master, Åbo slott och hamnens stora lyftkranar leder in barnens samtal på båtresor.

Vyerna som öppnar sig från taket och Harpunkvarterets storlek gör intryck också på de vuxna i gruppen.

“Hit kunde man flytta”, konstaterar Eveliina som beundrar gårdens aktivitetsmöjligheter då hon får höra om hyresbostäderna i As Oy Ankkuri, som färdigställs under vintern. Flyttplanerna avbryts då en av flickorna kommer och visar en sticka hon fått i fingret. Den får man som tur bort och leken fortsätter.

Efter allt spring i solskenet smakar picknickmaten gott åt hela gänget. Samtidigt som de små experterna avnjuter glass och saft blir vi på det klara med deras åsikt: Harpunkvarterets gård är nu testad och väl godkänd!