Ta kontakt

I barnfamiljens drömkvarter finns en skyddad innergård och morföräldrar som extra bonus

De första invånarna har redan hunnit bli hemmastadda i Harppuunan Ankkuri, som färdigställdes i början av året och som ligger i norra delen av kvarteret. En av dem är Emilia Valtonen, som bor i Ankkuri med sina två döttrar under skolåldern. Emilia kände till Harpunkvarteret sedan tidigare, och en splitterny hyresbostad i Ankkuri passade perfekt till den nuvarande livssituationen.

35-åriga barnmorskan Emilia Valtonen säger att kvarteret redan efter en månad börjat kännas som ett hem.

– Vi flyttade till Harpunkvarteret från närliggande Spårgränden, och innan dess bodde vi också i samma område, berättar Emilia. En hyreslägenhet är ett bra alternativ i nuläget. Jag har som mål att köpa en egen bostad senare, helst här i Harpunkvarteret.

Trygg innergård och praktiskt läge som trumfkort

Det går knappast att hitta ett bättre hyresobjekt i Åbo än Harppuunan Ankkuri. Det  splitternya huset är del av ett unikt bostadskvarter, med den fina innergården och det utmärkta läget som absoluta trumfkort.

– Läget var den viktigaste faktorn även för mig då jag valde bostad, säger Emilia.
Som god tvåa kom den skyddade och mångsidiga innergården. Med tanke på barnen är det särskilt bra att ingen bilväg korsar Harpunkvarterets gård, som på vår förra gård.

Harpunkvarterets innergård är såtillvida sällsynt, att den erbjuder goda möjligheter för vuxna att röra på sig tillsammans med barnen. Förutom löpbanan kommer det snart att finnas även träningsredskap, som är tillgängliga för alla.

– Som ensamstående har man inte möjlighet att turas om med partnern då det gäller barnskötande, så att den andra föräldern kunde gå ensam t.ex. till gymmet. På kvartersgården kan man själv jogga samtidigt som barnen leker eller kör omkring med sparkbrädan.

Tre generationer i samma kvarter

Emilias föräldrar flyttade från Raumo till Harppuunan Majakka våren 2020. För Emilia som jobbar i tre skift, är det guld värt att bo i samma kvarter – något som underlättar vardagen på många sätt.

– Äldsta barnet är nu sex år och börjar skolan på hösten, så hon har nu prövat på att röra sig självständigt. Ett bra första steg är att kunna ta sig tryggt till mormor och morfar, eftersom det inte finns trafik på innergården, konstaterar Emilia.

– Om jag har morgonskifte och inte kan föra barnen så tidigt till dagis, kan mina föräldrar ställa upp en stund och sköta barnen. Då vi bodde på skilda orter fanns det såklart en större tröskel för att be om hjälp för endast en timme. Och det känns såklart bra att kunna tillbringa kvalitetstid tillsammans med ena barnet, medan morföräldrarna sköter om den andra under ett par timmar.

Stadens utbud piggar upp vardagen

Med tanke på de barnfamiljer som funderar på att flytta till Harpunkvarteret, vill Emilia lyfta fram den trygga innergården och de närliggande parkerna. Grönskande Slottsparken och flera lekparker ligger på gångavstånd och bussförbindelserna till centrum fungerar också bra. Dessutom kan man på somrarna ta sig med Fölis vattenbuss från Forum Marinum till Runsala folkpark och ända till Pikisaari, för priset av en enkelbiljett.

– Då centrum ligger nära, kan man ex tempore gå till en restaurang eller till biblioteket eller kolla upp om det arrangeras evenemang för barnen. Om man bor någonstans längre bort från centrum, är det inte lika lätt att komma iväg, konstaterar Emilia. Det känns som att jag här hålls rätt så energisk, även om jag är mitt uppe i barnfamiljsvardagen.

Läs också Aimos och Kristiinas, Emilias föräldrars, intervju:
Pensionärsparets nya hem är kompakt och ekologiskt