Ta kontakt

I Miikas hemhamn varvas träning med avslappning

Miika Collan fattade tycke för den rymliga ettan i Harpunkvarterets Majakka och den goda stämningen i kvarteret. Även om arbetet för honom till sjöss under långa perioder och en del av fritiden spenderas hos flickvännen i Helsingfors, har Miika snabbt blivit hemmastadd i Harpunkvarteret. Den sportiga marinofficeraren är imponerad av den smarta planlösningen, träningsmöjligheterna på innergården och vyerna över Aura ås stränder.

Miika Collan som jobbar på Gränsbevakningens bevakningsfartyg, var en av Majakkas första invånare då han i april flyttade in i sin 34 kvadratmeter stora etta. Då Miika planerade sin flytt från Helsingfors till Åbo kollade han noga in stadens bostadsutbud under flera månader.

”Jag valde mellan jugendstenhus som byggts innan 1950-talet eller helt nya objekt”, berättar Miika. Hans slutgiltiga val påverkades av kvaliteten på byggandet, bostadens läge, fungerande gemensamma utrymmen och gårdsområden samt kvarterets smarta lösningar gällande till exempel energianvändning.

”Det känns som att det finns lika mycket utrymme i min nuvarande 34m²balkongförsedda lägenhet som i min gamla bostad på 50 kvadrat.”

Allt löper smidigt i Villa Collan

Miika har lekfullt döpt sitt hem till Villa Collan. Han uppskattar särskilt de smarta lösningarna, fungerande utrymmena och den höga kvalitéten.

“Det var lätt att få en personlig prägel på bostaden”, säger Miika. ”Materialvalen var bra och det är också väldigt behagligt med golvvärme i hela bostaden under den kalla årstiden.”

Valet av bostaden påverkades av läget, arkitekturen, de goda förbindelserna och boendets koldioxidavtryck, men när allt kommer omrking var det nog intuitionen som avgjorde.

“Det är fint man satsat betydligt mer på trivseln än i traditionella husbolag. Stämningen är också god och man börjar nu känna av en samhörighet. Jag gillar att växla några ord med grannarna i förbifarten.”

Cykling och löpning på gården förbättrar konditionen

Miikas arbetsuppgifter inom gränsbevakningen är mångsidiga och hjälpandet av människor i olika nödsituationer kräver god fysisk kondition. Därför lockar Harpunkvarterets stora innergård med löpbanor och många möjligheter.

“Jag sålde min bil redan i Helsingfors, då jag märkte att den mestadels stod i parkeringshallen”, berättar Miika. Jag tror inte att jag köper en ny bil den närmaste tiden, utan fortsätter i stället att röra mig i Åbo med cykel och till fots.

Fler tjänster på området i fortsättningen

Även om Harpunkvarteret inte ännu är färdigställt, tycker Miika att byggplanerna och hela hamnområdets framtid låter lovande.

“Enligt Åbo stads strategi kommer centrums tyngdpunkt att flyttas mot hamnen, vilket lovar gott för hela områdets utveckling. Jag väntar speciellt på närbutiken och saluhallen, som enligt planerna ska byggas i ena ändan av kvarteret. Jag gillar nog också att cykla från Majakka längs med åstranden till den traditionella saluhallen”, berömmer Miika som snabbt börjat känna sig hemma i Åbo.