Ta kontakt

Inredaren söker harmoni och kontraster för balans i hemmet

Inredningsplaneraren Fiia Kaerala har deltagit i färgplaneringen av bostäderna i Harpunkvarterets Kompassi som ska stå färdig om ett år. Kollegan Liisa Oken som bor i Majakka, slutförd förra året, ser på inredningsfrågor från två synvinklar, som en av invånarna och som ett inredningsproffs.

I Kompassis planering är arbetet fördelat mellan arkitekten, som i huvudsak väljer materialen, och inredaren, vars uppgift är att bygga upp fungerande färghelheter för dem som ska bo i huset. När Fiia Kaerala planerar huvuddragen i en inredning vill hon framhäva harmoni men också kontraster.

“En del gillar varma toner, andra kalla. Jag strävar efter att hitta de rätta tonerna för båda världarna. Dessutom ska det finnas alternativ att välja mellan för dem som gillar färgharmoni eller kontraster.”

Belysningen ger nya toner i inredningen

Ofta följer bostäder i nya flervåningshus en neutral linje i färgvalen. Kaerala påminner att man med belysning lätt kan skapa personlig stämning.

“De flesta tänker säkert på möbler och tapeter när man börjar planera inredningen för det nya hemmet, men belysningen glömmer man lätt bort. Samma bostad och till och med samma materialval kan se helt annorlunda ut och få en helt annan känsla, om man väljer en kall eller varm belysning”, tipsar Kaerala.

En bostad blir ett hem när man flyttar in de egna sakerna

Vad ska man fundera på när man planerar inredningen för sitt nya hem i ett nybyggt hus?

“Att välja möbler väcker mycket huvudbry, särskilt om man flyttar från ett egnahemshus eller en större bostad till ett nybygge såsom till exempel Kompassi. Det är bra att tänka på proportionerna när man väljer vilka av de gamla möblerna som passar in i den nya bostaden”, konstaterar Kaerala.

“Färger är också en sak som är bra att fundera på när man planerar nytt. Har man mer varma eller kalla färger i det nuvarande hemmet kan det hjälpa att välja en sådan färgsättning man trivs med också i det nya hemmet.”

“Bostäder är bara bostäder tills någon flyttar in i dem och hämtar med sig sina grejer. Först då blir de hem”, påminner Fiia Kaerala.

Ett extra rum en kreativ lösning för mer utrymme i en trea

Liisa Oken, som tidigare arbetat som företagare men som numera är inredare och planerar möblering för byggföretag, flyttade med familj till Harpunkvarteret i november för ett år sedan. På önskelistan stod en bostad med ett eget rum för båda barnen. I Harpunkvarterets Majakka hittade hon en trea på 80 m2, där vardagsrummet delades upp med en mellanvägg till ett nytt sovrum. Oken gjorde planerna själv och NCC svarade för det praktiska genomförandet.

“Bostäderna i Majakka fanns redan när vi köpte, och vi kunde inte längre inverka på ytmaterial eller exempelvis köksinredningen. Men vi fick ett extra rum som dessutom ser helt naturligt ut, ingen av våra bekanta har märkt att den byggts in senare”, berömmer Oken.

Mix & match fungerar då man beaktar proportionerna

Liisa Oken medger att hennes professionella bakgrund syns i inställningen till det egna hemmets lösningar. Men hurdan är inredarens egen stil och vad borde man beakta när man funderar på inredningsmöjligheterna i ett nytt hus?

“Jag har i åratal inrett med mix and match-principen”, berättar Oken. “Jag äger en hel del gamla föremål och arvegods som flyttat från hem till hem. Möblerna har lyckligtvis väldigt sirliga dimensioner, så de passar väl också i en ny bostad som denna.”

Favoriterna som följt med är till exempel gamla taklampor. De har nu hittat sin plats i hemmet i Harpunkvarteret. Nytt är den marockanska boucherouite-mattan som tillverkats av återvunna textilier. Den skaffades till vardagsrummet efter att hela familjen fått rösta fram sin favorit.

“Man kan använda gammalt i ett nybyggt hus också, bara proportionerna är harmoniska. Ofta är till exempel sovrummen betydligt mindre i nya hus än i gamla, så det kanske inte lönar sig att ta med sig allt. De största möblerna kanske inte ens ryms in.”