Ta kontakt

Jordvärme och solpaneler ger inbesparingar till invånarna

Vad gör Harpunkvarteret till ett exceptionellt ställe att bo på? Det finns många bra orsaker, som växlar från det historiska läget till den moderna arkitekturen, och då det gäller energikostnaderna får invånarna njuta av sällsynt små energiräkningar!

Som nyproduktion är Harpunkvarteret exceptionellt både vad gäller omfattning och teknik. Energisjälvförsörjning och miljötänk har betonats från första början – särskilt då det gäller byggteknik och husens livscykelplanering.

Harpunkvarterets biträdande disponent Jan Lindros från Isännöinti-Saarto berättar att speciellt jordvärmen ger betydande inbesparingar som syns direkt på elräkningen.

“Tack vare jordvärmen uppgår uppvärmningskostnaderna till runda noll euro. Invånarna betalar grovt uppskattat, elen medräknad, endast hälften av energikostnaderna i ett genomsnittligt husbolag”, konstaterar Lindros.

Det är dock svårt att ge fullständiga, noggranna siffror, eftersom de färdigställda husbolagen Puosu och Majakka befinner sig först i början av sin livscykel.

Energi från himlen

Till och med 800 solpaneler kommer sammanlagt att installeras i Harpunkvarterets husbolag. Även om data om Puosus energianvändning finns endast från ett års tid och om Majakkas från ett par månader, har erfarenheterna av solpaneler varit genomgående goda.

”Med solpaneler kan vi som bäst täcka 10% av husbolagens elkonsumtion”, berättar Jan Lindros. ”Det märks också i invånarnas kostnader.”

Harpunkvarterets funktionalitet har noggrannt planerats alltifrån byggskedets materialeffektivitet och byggavfallets minimering ända till kommande årtionden. Bostäderna är omsorgsfullt värmeisolerade, så att ingen värme ”går till kråkorna”.

Kvarterets gråvatten behandlas centraliserat i ett underjordiskt gråvattenssystem och på den bilfria gården trivs både invånare i olika åldrar och prunkande växter.

Vad erbjuder Harpunkvarteret till dig? Bekanta dig med kvarteret och hitta ditt drömhem!