Ta kontakt

Nyfamiljens vackra hem är både stort och rymligt

Marjuts och Petris familj trivs i Harpunens Puosu i sin bostad i två plan. För de tidigare småstadsborna bjuder stadslivet på mer hålligång och liv och rörelse, å andra sidan gillar båda den lugna stämningen i kvarteret.

Marjut Koskinen och Petri Peipponen gifte sig ifjol. Då de sökte efter ett gemensamt hem i Åbo, var de ute efter något annorlunda. Den ljusa 109,5 m2 stora familjebostaden i två plan i nyss färdigställda Puosu uppfyllde deras förväntningar. Bostaden köptes i mars och familjen flyttade in i sitt nya hem i juni.

– Höghusvåningar som denna är verkligen sällsynta, konstaterar Petri.  – Rumshöjden på över sju meter, takfönstret och ljuset gör hemmet rymligt och hemtrevligt.

Små justeringar gjorde hemmet perfekt

I det nya hemmet samsas Marjut, Petri och Marjuts tre barn som är i tonåren. Petris yngsta barn på 10 år kompletterar trion tidvis, så hemmets utrymmen ska kunna anpassas för sex personer.

Marjut berättar att paret redan innan intresserat sig för Harpunkvarteret tack vare dess läge, miljötänk och en viss slags gemenskap. Till en början uppfyllde inte bostaden med tre sovrum Marjuts krav.

– Jag hade redan en gång förkastat bostaden på grund av att sovrummen var för få för vårt gäng, konstaterar Marjut. Petri fick mig att tänka om. Tillsammans med OP:s fastighetsförmedlare och NCC:s kontaktpersoner mätte och funderade vi på hurdana förändringar skulle krävas för att göra bostaden lämplig för oss.

Lösningen blev en uppdelning av alkoven med hjälp av en skjutdörr, för att på så vis få ett fjärde sovrum. Petri berömmer byggherrens flexibilitet och tjänstvillighet under ändringsarbetet.

Hela staden som bakgård

Tack vare Harpunkvarterets läge finns det mycket att se och uppleva redan på promenadavstånd. Marjut som flyttat från Hinnerjoki glädjas över det breda hobbyutbudet i Åbo. På fritiden ägnar sig barnen bl.a. åt kickboxing och cheerleading.

– Det finns en massa möjligheter här i staden, berömmer Marjut. Och vardagen underlättas stort av att barnen själv kan ta sig till sina intressen med cykel eller buss. I en småstad måste man alltid använda bil. Kompisarna skrattar att jag har blivit en riktig citymänniska, då jag cyklar så mycket istället för att köra bil.

Cykling har blivit hela familjens hobby. Det är lätt att ta sig hemifrån till t.ex. Runsala eller mot Åbo centrum längs med Aura å.

– Allt ligger nära. På sommaren kändes det som att vi hade hela staden som bakgård, beskriver Marjut.

I innergårdens lugn

Paret berömmer innergården och Marjut gillar den inhägnade gårdens trygghet och uppvärmda trottoarer.

– Som äldre uppskattar man säkert ännu mer tillgängligheten och att här är lätt att röra sig, tror Marjut. – Saknaden av bilar är viktigt med tanke på små barn. Jag tycker att det är fint att alla dessa aspekter beaktats.

Stämningen i Harpunkvarteret i kvällsskymningen för Marjuts och Petris tankar till södern.

– När man ser ut på kvällen och ser stadens ljus, får man en precis likadan känsla som i vår semesterbostad i Spanjen, säger Petri. Det fattas bara en simbassäng på innergården.