Ta kontakt

Pensionärsparets nya hem är kompakt och ekologiskt

Paret Valtonen, som bott över 40 år i Raumo, flyttade till Åbo för att vara nära barnen och deras familjer. Deras nya hem ligger i Harpunkvarteret, som övertygade Aimo och Kristiina med det ekologiska byggandet och utsökta läge.

Pensionerade Kristiina och Aimo Valtonen berättar att de sökt efter ett nytt hem i området nära Aura å och Kakola. De besökte flitigt närområdets bostadsvisningar under ett par månaders tid. Hemmet som uppfyllde önskningarna hittade de i nyligen färdigställda As Oy Harppuunan Majakka, dit Valtonens flyttade i april 2020.

– Av områdets nya objekt var Harpunkvarterets läge absolut bäst, konstaterar Aimo. Precis invid ligger Åbo slott, Aura å och Kakola. Från busshållplatsen tar man sig lätt till centrum och t.o.m. raka vägen till flygplatsen.

Erfarna byggmästaren imponerades av kvaliteten på byggandet

Paret Valtonen anser att det inte finns något överflödigt eller onödigt i bostaden och de beskriver sin 68,5 m2 trea som ”kompakt”.

– Man måste nog konstatera att byggandets kvalitet är väldigt bra här i Harpunkvarteret, berömmer Aimo, som arbetat närmare 40 år som byggmästare.

– Aimo är proffs och väldigt noga med sådant, säger Kristiina. Även hon är nöjd med bostadens lösningar, även om hon inte själv hade möjlighet att påverka dem.
– Planlösningen är nog den bästa av alla bostäder som vi besökte och det finns tillräckligt med skåputrymme. Det enda jag själv skulle ha planerat annorlunda, är köksskåpen.

Innergården och energilösningarna får beröm

Valtonens berömmer kvarterets stora innergård med motionsbanor. Gården har testats också av barnbarnen, som pensionärsparet brukar spendera en stor del av fritiden tillsammans med. Att kvarteret tack vare jordvärme och solpaneler är nästintill självförsörjande, var också något som vägde i vågskålen då paret valde bostad.

– Då vi räknar med bostadsvederlaget och elen är boendekostnaderna nu avsevärt mindre jämfört med vår förra bostad och jämfört med Åbos andra nya bostadsobjekt, berättar Aimo. Allt tack vare energilösningarna. – Förutom kostnaderna är det också en slags miljöhandling. Man måste tänka på framtiden och på vilken slags värld vi lämnar över till våra barnbarn.

Trivsamt på balkongen från vår till höst

Aimo och Kristiina berättar att de trivs på nya hemmets ljusa balkong alltid då vädret tillåter – från våren ända till hösten. Från balkongen ser man Åbo slott och Suomen Joutsen-fartygets master. Johan III och Katarina Jagellonicas gamla hem skyms dock i det skedet då husen på Harpunkvarterets södra sida blir färdiga.

– Men slottet hålls nog där, fastän det inte längre syns, det har den gjort i över sjuhundra år, konstaterar Aimo och syftar på kvarterets historiska läge.

Aura ås stränder lockar till promenad

Det aktiva paret uppskattar Harpunkvarterets läge och särskilt åstranden. Valtonens har egen bil, men rör sig mycket till fots.

– Om kvällarna är åstranden och Kakolas omgivning vackra ställen för en promenad, säger Kristiina. – Ofta promenerar vi längs med åstranden ända till centrum, och det är också lätt att ta sig dit med bussen, eftersom de i bästa fall går med endast sju minuters mellanrum.

– Harpunkvarteret passar såväl äldre invånare som barnfamiljer, sammanfattar Aimo parets positiva tankar om sitt hemkvarter.