Ta kontakt

Vapensköldarna berättar Harpunkvarterets historia

Har du, när du besökt Harpunkvarteret, lagt märke till de stiliga vapensköldarna som finns på husväggarna? Det är inte fråga om vilka som helst prydnader, utan de utgör en grundläggande del av kvarterets historia.

Åbo slott-inspirerad design

Harpunkvarterets läge invid Åbo slott mitt i Finlands historiska hjärta har inspirerat kvarterets planering redan på arkitekternas ritbord. Kvarteret, som bygger på estetiken i den medeltida slutna slottsgården och dess skyddsvallar, är som en bastion för sina invånare – en egen trygg borg. Harpunkvarterets sköldlika logotyp med dess mur återspeglar slottens värld och riddartiden. Därför är det naturligt att varje bostadsbolags emblem följer samma formspråk.

Traditionell heraldik i modernt upplägg en del av arkitekturen

Vapensköldarnas motiv har hämtats från skeppens och sjöfartens värld, precis som bostadsbolagens namn. Ankkuri, Kompassi, Majakka och många andra namn påminner om slottets och Harpunkvarterets marina läge vid Aura ås mynning, vid “porten till Europa”. Stilmässigt kombinerar vapnen traditionell heraldik med moderna grafiska drag – precis som kvarteret kombinerar ett bysamhälle med innovativa ekologiska lösningar.

De formskurna vapnen används bland annat bredvid ingångarna, där de bildar en elegant detalj i husets arkitektur. Särskilt väl framträder vapnen om kvällarna när det blir mörkt, då exempelvis Majakkas vapen helt konkret lyser upp och visar vägen hem för invånarna. Du kan också stöta på vapensköldarna i bostadsbolagens infobrev, i material som delas ut till kvartersbor samt i marknadsförings- och försäljningsmaterial.

Kompassi och en egen Sale till hösten!

Morgondagens historia skapas dagligen i Harpunkvarteret. Meripoiju färdigställs på våren och erbjuder då boendealternativ från kompakta ettor till rymliga fyror. Kompassi, som reser sig fem våningar högt på ett storslaget läge med utsikt över Slottsparken och åstranden, blir färdig på hösten och kommer då att erbjuda invånarna unika vyer till hemvisten för vår nationella kulturhistoria!

En glad nyhet för hela kvarteret är Sale-dagligvaruhandeln som öppnar med ett nytt koncept på gatuplan i Kompassi och underlättar boendet i kvarteret. Affären erbjuder omfattande öppettider och ett brett utbud varor för kvarterets och närområdets invånare.